Preprosti nasveti za zadovoljno V

Naučite se, kako preprečiti okužbe in omogočiti ugodje intimnih delov

Razumevanje pH-ja in mlečne kisline

Nožnica ima naravno zaščitno plast, ki deluje kot obrambni mehanizem proti mikroorganizmom in okužbam. Ta
zaščitna plast je po naravi kisla, kar pomeni, da pH nožnice niha med 3,8 in 4,5.

Nizek pH ustvari ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami

Laktobacili so ene izmed glavnih bakterij, ki so odgovorne za ohranjanje zdrave nožnične flore. Mlečna kislina, ki jo proizvajajo, prispeva k zdravi kislosti nožnice.

Naravna kislost je pomembna, ker v kislem okolju bakterije, ki povzročajo bolezni, ne rastejo dobro in se težko razmnožujejo.

Kako deluje?

Laktobacili povzročijo, da glikogen v nožnični sluznici razpade. Proizvaja se mlečna kislina, ki ustvari kislo okolje. To okolje spodbuja še večjo rast laktobacilov, kar preprečuje pojav škodljivih bakterij in okužb. Vaša nožnica poskrbi sama zase, saj njene stene stalno proizvajajo izločke, s čimer se namaže, očisti in vzdržuje ustrezno kislost za preprečevanje okužb.

Mlečna kislina je ključna pri zaščiti vaših intimnih delov. Nizek pH ohranja njeno kislo zaščitno plast.

Zato so v vseh izdelkih Lactacyd mlečna kislina in druge naravne sestavine.

V različnih življenjskih obdobjih in ob vsakodnevnih dejavnostih se pogoji v nožnici spreminjajo (menstrualni cikel, nosečnost, menopavza). S spremenjenimi pogoji se spremeni tudi naravno ravnovesje bakterij, kar lahko povzroči neugodje, razdraženost in celo vnetje.

Dejavniki neravnovesja

Naravno ravnovesje zaščitne flore nožnice lahko zmotijo mnogi dejavniki. Če je motnja prevelika, se flora ne zmore več prilagoditi, kar povzroči neugodje ali vnetja nožnice. Med dejavniki, ki lahko vplivajo na naravno ravnovesje, so:

Vadba
Določena zdravila in antibiotiki
Mila ali običajni geli za prhanje
Spolna dejavnost
Stres, izčrpanost ali oslabljen imunski sistem
Sintetično ali tesno spodnje perilo
Agresivni mehčalci za perilo (uporabljeni za spodnje perilo)
Menstruacija
Nosečnost
Menopavza

Neugodja in posebni trenutki

Več o neugodju, ki ga lahko povzroči več zgoraj omenjenih dejavnikov.

Vaginalni izcedek

Vaginalni izcedek je normalen pojav. Je način čiščenja ženskega telesa. Ta izcedek pa je običajno obilnejši in gostejši.Preberite več »

Nožnica z neprijetnim vonjem

Ženski vonj je normalen in mnoge ženske ga imajo. Običajno vonj povzročajo potenje, bakterije in hormonska nihanja.Preberite več »

Draženje (in/ali srbenje)

Ali so vaši intimni deli pordeli ali rahlo otekli? Ali trpite zaradi srbenja? Potem imate morda razdraženo nožnico, za kar obstajajo številni vzroki.Preberite več »

Suha nožnica

Suhost intimnih delov je še en pogost neprijeten pojav. Nastane lahko zaradi hormonske spremembe, ki je posledica menstruacije, menopavze ali zmanjšane odpornosti.Preberite več »

Kvasovke

Kvasovke so glive, ki so v nožnici naravno prisotne. Običajno je količina kvasovk majhna. Do glivičnega vnetja pride, ko se v nožnici nabere neobičajno velika količina kvasovk.Preberite več »

Bakterijska vaginoza

Nožnica običajno vsebuje mnoge različne vrste bakterij. Nekatere bakterije so »prijazne«, druge pa potencialno škodljive – med njima je krhko ravnovesje.Preberite več »

Menstruacija

Pod vplivom hormonskih nihanj med menstrualnim ciklom se lahko naravno ravnovesje vaših intimnih delov začasno poruši. Lactacyd Pharma with Antibacterials…Preberite več »

Nosečnosta

Poleg tega, da je eno najlepših obdobij v vašem življenju, je nosečnost tudi čas sprememb v telesu. V tem članku odgovarjamo na vsa vprašanja o nosečnosti in intimnih delih.Preberite več »

Menopavza

Ob začetku menopavze telo proizvaja manj estrogena. Zato stene nožnice postanejo tanjše in bolj suhe, zmanjša pa se tudi proizvodnja maziva …Preberite več »

Vprašanja o intimnih delih

Nekaj pogosto zastavljenih vprašanj o intimnih delih

Zakaj umivanje z vodo ni dovolj?

Mnoge ženske svoje intimne dele umivajo le z vodo. Voda čisti, vendar ne ščiti naravnega ravnovesja intimnih delov. Primerjajte jih s preostalimi deli telesa – ne bi jih očistili, nahranili in zaščitili le z vodo, kajne? Lactacyd zaščiti ravnovesje vaših intimnih delov ter jih hkrati čisti in osvežuje.

Zakaj običajna mila niso priporočljiva?

Običajna mila so pogosto alkalna in imajo višji pH, kot je naravni pH intimnih delov. Zato lahko zmotijo naravno ravnovesje vaših intimnih delov, tako da zmanjšajo vašo naravno zaščito, zaradi česar ste bolj nagnjeni k težavam in draženju. Mila lahko tudi poškodujejo ali oslabijo zaščitno naravno plast.
Vsi izdelki Lactacyd so brez mila in imajo prilagojen pH, ki ustreza pH-ju intimnih delov.

Kaj pomeni ravnovesje pH-ja nožnice?

Zdrava nožnica vsebuje dobre in slabe bakterije.

Običajno prevladujejo dobre bakterije in ohranjajo pH nožnice med 3.8 in 4.5 (rahlo kisel). Včasih pa ženske doživljajo spremembe, ki lahko povzročijo pretirano rast slabih bakterij. V tem primeru se slabe bakterije razmnožijo in lahko pride do okužbe nožnice. Najpogostejše so bakterijska vaginoza (BV) in glivična vnetja (Candida). Pri BV lahko pH nožnice naraste do 6.0, v nekaterih primerih pa še višje. Pri glivičnih vnetjih se pH ne spremeni.

Izdelki Lactacyd imajo pH 3.5 ali 5.2. V izdelkih Lactacyd pH ohranja njihova glavna sestavina – mlečna kislina v sožitju z drugimi sestavinami te posebne formule. Dokaj nizek pH preprečuje rast slabih bakterij.