Bakterijska vaginoza (BV)

Kaj je bakterijska vaginoza (BV)?

Nožnica običajno vsebuje mnoge različne vrste bakterij. Nekatere bakterije so »prijazne«, druge pa potencialno škodljive – med njimi je krhko ravnovesje. Zdrava nožnica je rahlo kisla (pH 3,8–4,5), s čimer nadzoruje škodljive bakterije.

Bakterijska vaginoza (znana tudi kot BV) je stanje, ki se pojavi zaradi neravnovesja med tema dvema vrstama bakterij in pretirane rasti škodljivih bakterij, povezane z višjim pH, pri čemer nožnica postane manj kisla. BV najpogosteje povzroča vaginalni izcedek in prizadene eno od treh žensk, vključno z do 20 % nosečnic*.

Kako vem, da imam bakterijsko vaginozo (BV)?

Za BV je značilno, da se pojavi voden, sivo-bel vaginalni izcedek z neprijetnim vonjem (po ribah). Mnogo žensk z BV zmotno misli, da imajo glivično vnetje in uporabljajo zdravila za to vrsto vnetja, kar pa pri BV ne pomaga.

Glivična vnetja povzročajo glivice, ki lahko povzročijo tudi bel izcedek, ki nima neprijetnega vonja; prav tako glivična vnetja običajno povzročajo srbenje. O najprimernejšem zdravljenju se posvetujte s svojim farmacevtom. Če imate rumen, zelen ali rjavkast izcedek, krvavite iz nožnice ali imate bolečine, se pogovorite s svojim zdravnikom ali obiščite ginekologa. Če ste noseči, se pogovorite s svojim zdravnikom ali ginekologom.

Kaj povzroča bakterijsko vaginozo (BV)?

Vzrok BV je še vedno nekoliko skrivnosten, vendar to ni spolno prenosljiva okužba in je ne povzroča slaba osebna higiena. Nekatere stvari lahko BV še poslabšajo, na primer peneče kopeli, običajni geli za prhanje ali prhanje nožnice. Domneva se, da lahko spremenijo raven kislosti v nožnici in porušijo ravnovesje med »prijaznimi« in škodljivimi bakterijami, zato lahko izogibanje takemu ravnanju pomaga.

Kako se bakterijska vaginoza (BV) zdravi?

BV se pogosto zdravi z antibiotičnimi tabletami, geli ali kremami. Vendar pa se pri mnogih ženskah BV kljub zdravljenju ponavlja.